Voedselverspilling kost vele miljoenen euro’s per jaar en is een enorme belasting voor het milieu. Het Rotterdams Milieucentrum maakte in samenwerking met Slow Food Youth Network het plan: ZERO FOODWASTE ROTTEFRDAM. In een ‘ZFR-distributiecentrum’ worden straks voedseloverschotten gedistribueerd of verwerkt tot nieuwe eetbare producten (Men vraagt hier ook financiering voor aan bij Citylab010). 

Lees het plan ZERO foodwaste Rotterdam (onderaan is dit plan ook te downloaden)

Europees parlement
Voedselverspilling is momenteel ‘in the picture‘. Het Europees Parlement heeft besloten dat voedselverspilling in 2030 met 50% moet zijn gereduceerd. Vanaf 2020 wil de EU dat lidstaten rapporteren welke actie ze ondernemen om het niet verkocht voedsel te verzamelen en her-te-verdelen. (Lees HIER). Met het plan Zero Foodwaste Rotterdam lopen we in Rotterdam dus voorop!

Grote bedrijven
Het ZFR distributiecentrum gaat zich richten op grote ‘foodbedrijven’ in de Rotterdamse haven en groothandels. Hier komen de grote reststromen vandaan. Met eigen transportmiddelen worden deze voedseloverschotten opgehaald. In het ZFR-centrum komen 10 – 15 mensen te werken ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ die ook gerichte trainingen en opleidingen krijgen om zo verder te komen op de arbeidsmarkt.

Gent
Het grote voorbeeld voor de initiatiefnemers van Zero Foodwaste Rotterdam is het Foodsaverscentrum in Gent die in 2017 ruim 300 ton voedseloverschotten verwerkte of distribueerden en zich vooral richtte op voedseloverschotten van supermarkten (zie het filmpje: FILMPJE FOODSAVERS). Ook in andere Europese steden ontstaan vergelijkbare ‘foodwaste’ – initiatieven. Een aantal Europese steden werkt hierin al samen in het Europese project ‘Flavour’, waaronder Rotterdam.

Filmje – 2 – (hoe werkt het in Gent?):

U kunt het ZFR plan hier ook downloaden:
ZEROFOODWASTE.PLAN.2018