Op 29 april barstte het Bluefoodfestival los in BlueCity. Het Bluefoodfestival? Dat is een festival dat volledig in het teken staat van voedselverspilling – of beter gezegd: de bestrijding ervan. Het was een fantastische dag! BlueCity werd overspoeld door honderden enthousiaste mensen: van chef tot consument, en van voedselondernemer tot beleidsmaker: iedereen wilde haar steentje bijdragen in de strijd tegen foodwaste.

Over de dag verspreid gebeurden er verschillende dingen die allemaal te maken hadden met duurzaamheid en het tegengaan van voedselverspilling. In dit artikel zetten we een aantal daarvan op een rijtje.

World Disco Soup Day

Het Bluefoodfestival vond (en dat was geen toeval!) plaats op World Disco Soup Day, een wereldwijde feestdag waarop van Berlijn tot Zimbabwe communities samen komen om samen enorme bergen geredde groenten te snijden, hakken en prakken, die te verwerken tot enorme pannen soep én die honderden liters soep vervolgens samen op te eten.

De Rotterdamse editie van World Disco Soup Day vond plaats in BlueCity. Tijdens het Bluefoodfestival werd door SFYN Rotterdam (voorheen YFM Rotterdam) en chefkoks een heerlijke soep bereid die vervolgens op werd gegeten door de bezoekers. Natuurlijk werd deze soep gemaakt van geredde groenten. En omdat de chefs niet alles zelf konden snijden, sneden de bezoekers lekker mee. Zelfgemaakt smaakt natuurlijk ook veel lekkerder! De soep werd geserveerd met tosti’s van gered brood – een waar food waste fighter feestmaal.

Broodnodig
Jij eet je brood om energie te krijgen voor de rest van de dag. Maar wat doe jij met oud brood? BroodNodig haalt oud brood op en maakt er nieuwe energie van. Op deze manier wordt het oude brood niet weggegooid, maar krijgt het een nieuw doel; energie geven door verbranding. Dat doen ze met de Broodvergister; en die werd op het Blue Food Festival onthult!
Wil je precies weten hoe een broodvergister werkt?
>> lees meer over de broodvergister van Broodnodig

Food waste fighter-workshops
Het meeste voedsel wordt verspild door de consument: ongeveer 48 kilo per jaar, per persoon. Dat is natuurlijk veel te veel. Gelukkig komen er steeds meer mensen die een manier bedenken om die verspilling thuis tegen te gaan. En sommige van deze briljante geesten gaven workshops op het Bluefoodestival.

– Maak zelf vegan bouillon van #weggooigroente, door Soephoofd
In een kant-en-klaar groentebouillonblokje zit amper groente. Maar wel heel veel palmvet en e-nummers. Soephoofd Diana van Ewijk legde bezoekers uit hoe ze, in een mum van tijd, zelf een houdbare bouillonpasta kunnen maken – van groenten die ze anders weg zouden gooien. Na een half uur flink doorhakken konden alle workshop-deelnemers naar huis met een potje zelfgemaakte houdbare bouillonpasta. Van Ewijk legde ook uit hoe je vervolgens met die bouillon weggooigroentesoep maakt. Als we met zijn allen, om de week, soep zouden maken van weggooigroente besparen we 130 miljoen kilo voedselverspilling per jaar!

– Fermenteren kun je leren, door Keukenboeren
Sanne Zwart liet zien hoe je van weggooigroente zuurkool kunt maken. Door groenten te fermenteren, verandert de smaak én blijft het nog maanden houdbaar. Tijdens deze workshop maakten deelnemers hun eigen Rotterdamse zuurkool. Die is grover dan supermarktzuurkool en heeft daardoor ook meer ‘bite’. Ook de smaak en textuur is anders dan je gewend bent: frisser en knapperiger. En omdat de zuurkool niet gepasteuriseerd is, blijft alle probiotica behouden. Extra gezond dus!

– Groenteredders in de dop, door SFYN Rotterdam
Niet alleen de volwassenen konden leren hoe ze voedselverspilling tegen kunnen gaan, er was ook een doorlopende workshop voor de jongste generatie. Thuis mag je natuurlijk niet met je eten spelen – al is het stiekem wel heel erg leuk… Daarom mocht het in BlueCity voor deze ene keer wel. Kinderen mochten met geredden groenten knutselen! De kinderen maakten prachtige groentenstapels, -robots en -poppetjes van drie-tenige wortels en te kromme komkommers. Om ze vervolgens lekker op te eten. Hoe tof is dat?

Ondernemersmarkt
Wij zijn niet de enige ondernemers met een visie voor blauwe economie, voedsel redden en duurzaamheid. Naast Er zijn nog vele anderen en die werden natuurlijk ook in het zonnetje gezet op de ondernemersmarkt. Bijvoorbeeld Fruitleather.

Fruitleather Rotterdam
Koen Meerkerk en Hugo de Boon moesten voor hun opleiding op zoek naar een manier om iets nuttigs met afval te doen. Hun school, kunstacademie Willem de Kooning, keek uit op de Markthal in Rotterdam waar elke dag kilo’s fruit weggegooid werd. Ze besloten daar iets mee te doen: dat werd Fruitleather Rotterdam. Nu maken ze leer van fruit dat door de consument bestempeld werd als: niet goed. Veganistisch, anti-verspilling én goed voor de (blauwe) economie.

Kromkommer
Kromme komkommers, vierkante tomaten, twee-benige wortels en vlekkerige paprika’s. Voor de consument niet mooi genoeg, maar perfect voor Kromkommer. Zij verwerken deze groenten in heerlijke soepen; die natuurlijk ook te koop waren op onze ondernemersmarkt. Hun missie? Alle groenten redden die anders niet op iemand zijn bord zou belanden. Alle soepjes zijn vegan en zo duurzaam mogelijk verpakt.

Flowers&Sours
Ook Flowers&Sours was erbij. Wildplukker en siropeerder Maidie van den Bos, van BloesemBar, serveerde spectaculaire wildplukijsjes. Maidie is de eigenaar van BloesemBar, één van de bij Flowers&Sours aangesloten makers. Flowers&Sours is een voedselcoöp die staat voor de herwaardering van lokaal voedsel. Voor de aangesloten makers staat het verhaal achter hun producten en processen centraal. Van tafelzuur tot snoep zonder troep, van stadse wildpluksiroop tot #weggooigroentesoep en van Rotterdamse tempeh tot feestelijke taartjes – Flowers&Sours is compleet van grond tot mond.

DJ’s: soep op de dansvloer
Wat is een disco soup day zonder DJ? Gelukkig hadden wij op het Blue Food Festival drie verschillende DJ’s en rapduo The N*gga and The Terrorist. Groenten hakken, soep eten en luiseren naar muziek: het was één groot feest!
> Wil je het optreden van The N*gga and The Terrorist zien? Klik dan hier!

Bluefoodfestival 2018
Denk jij nu: “Bah! Heb ik nu zo’n leuke dag gemist?” Geen nood! We zijn namelijk al begonnen met de voorbereidingen voor Blue Food Festival 2018.

> volg en like ons op Facebook Bluefoodfestival!

Artikel overgenomen van Bluecity010.